L’impacte de l’urbanisme i l’ordenació territorial per avançar cap el turisme sostenible, els ponents opinen

Sota el títol "L’impacte de l’urbanisme i l’ordenació territorial per avançar cap el turisme sostenible: el cas de Barcelona”, l’objectiu de l’Observatori CETT ha estat reflexionar i debatre sobre urbanisme i models turístics, i la relació entre els seus components, com ara mobilitat, connectivitat, transformació urbana, patrimoni, accessibilitat, convivència social, oferta turística o competitivitat de les destinacions turístiques, entre d’altres.

Podeu veure la redifusió sencera de l'acte:



També hem parlat individualment amb cada participant de la taula per tal de conèixer en un minut quina és la seva posició com a professional davant de la temàtica tractada:



Enrique Alcántara, President d’Apartur, ha manifestat que cal parlar, informar-se i debatre, sense aplicar ideologies. La gestió passa per parlar amb el sector i els afectat pels problemes. Proposa dialogar abans d’aplicar normatives, seguint un ordre i analitzant molt bé el que necessita la ciutat.

Maria Buhigas, urbanista, Urban facts, entén que el turisme requereix una mirada àmplia, i poder construir un consens o acord entre totes les parts implicades. Prohibir no és una solució permanent, sinó que calen instruments de gestió molt dinàmics, als quals encara no estem acostumats.

Agustí Colom, regidor d'Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, defensa que primer s’ha de tenir una coherència en les accions, i concretar a nivell de petites actuacions el que serien les formulacions del turisme sostenible i responsable. Intentar minimitzar l’impacte negatiu del turisme sobre la ciutat: desconcentrar el turisme dels espais on hi ha més tensió amb els residents, i buscar un turisme de qualitat. S’hauria de preservar els habitatges pels residents, però a la vegada conservar la mixtura d’usos a la ciutat. Barcelona ha de ser la porta d’entrada del turisme, però fer que aquest s’expandeixi en el seu entorn.

Ángel Díaz, president d'Advanced Leisures Services, creu que Barcelona té una bona base de partida important, ja que té el Certificat Biosphere. Un dels majors reptes de la ciutat és compatibilitzar la vida dels ciutadans amb la dels turistes, que no deixen de ser ciutadans temporals. Hem de veure com crear noves àrees de centralitat turística a la ciutat per tal que aquells que ja ens han visitat tinguin altres llocs on anar. A més, l’empresa turística s’ha de conscienciar i pensar que també forma part del destí i ha de participar en la gestió responsable i turística de la ciutat.


 Malco Par, membre del Comité Executiu del Gremi d’Hotels de Barcelona defensa que tant el sector com els hotels volen un turisme sostenible, tot i que el camí no és el pla que s’està desenvolupant des de l’Ajuntament de Barcelona, perquè és restrictiu, i creu que encara hi ha possibilitats de creixement a Barcelona: analitzat els tipus de turisme i actuant per tipologies. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada