El Govern de la Generalitat assegura que l’impost turístic que s’aplicarà al novembre és la millor taxa d’Europa

En la primera compareixença pública davant del sector turístic Marian Muro, Directora General de Turisme de la Generalitat, va valorar l’ impacte que tindrà l’aplicació del tribut i aposta per la correspondència amb el sector privat en com es destinaran els recursos econòmics recaptats per la taxa turística
Alguns experts que van participar a l’Observatori CETT van manifestar el paper actiu que han de tenir els ajuntaments per mantenir la competitivitat del turisme i la conveniència que assumeixin més recaptació.


Barcelona,  23 de febrer del 2012


El passat dia 21 de febrer es va celebrar una nova edició de l’Observatori CETT, que té com a objectiu debatre sobre el present i futur del sector turístic amb el títol “La taxa turística afavorirà o perjudicarà en l’impacte i qualitat del turisme a Catalunya?”

El debat coincideix pocs dies després que el Govern català hagués decidit ajornar la seva aplicació fins al mes de novembre i la pressió d’algunes veus crítiques del sector que es queixaven de la falta d’interlocució. En el debat van participar-hi Marian Muro, Directora General de Turisme de la Generalitat; el catedràtic d’Hisenda Pública de la UB,  Joaquim Solé i Vilanova; Joan Torrella, Director de Promoció Territorial i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona; Miquel Gotanegra, Vicepresident de l’Associació d’Hosteleria de l’Alt Empordà i President de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus; David Riba, President d’Apartur i Josep Maria Pla, President de l’Associació de Càmpings de Girona.

Segons Marian Muro, Directora General de Turisme, l’aplicació de la taxa turística respon a la necessitat d’evitar posar en risc la competitivitat de Catalunya com a destinació turística com a conseqüència de la reducció de despeses públiques. Tanmateix, també va exposar que l’aplicació d’aquest impost en diversos països no ha repercutit negativament en la recepció de turistes i va assegurar que “és la millor taxa que hi ha a Europa” i que “en tot moment s’ha mantingut un diàleg constant i fluid amb el sector privat”. De fet, Marian Muro va perseverar en que aquesta interlocució es va produir des de l’ inici perquè “era imprescindible comptar amb qui té una intervenció en la recaptació de l’ impost”. També va precisar que el Govern ha volgut fer una diferenciació territorial entre Barcelona i la resta de Catalunya per entendre que existeixen dues realitat diferents i per tant s’havia de resoldre amb un acord que s’hi correspongués”.  

Tot i així, va deixar la porta oberta a un possible increment del percentatge corresponent als municipis fixat en un 30% respecte el 70% que recaptarà l’executiu català. En tot cas, prèviament caldrà avaluar la despesa directe i indirecte que té el govern en l’àmbit turístic i Marian Muro va posar el cas de Ryanair que ha comptat amb una  inversió pública de 12 Milions d’euros per dinamitzar les comarques gironines. Segons la responsable de turisme de la Generalitat, aquest model no és sostenible en el temps per mantenir la competitivitat. En quan la destinació dels recursos econòmics recaptats, la direcció de turisme de la Generalitat assegura que exercirà aquestes funcions amb un criteri de correspondència amb el sector privat participant en el reglament i en com es destinaran els diners.

En el seu torn d’intervenció, el Dr. Joaquim Solé i Vilanova va remarcar que la taxa turística ha de compensar la despesa que generen els visitants i en aquest sentit, els ajuntaments pateixen un desequilibri a l’hora d’oferir serveis directes, i en canvi reben pocs recursos econòmics derivats del turisme. Per aquest motiu, Solé i Vilanova va destacar que la coparticipació dels municipis amb el govern era una condició necessària des del punt de vista financer i moral. Malgrat tot, es va mostrar sorprès pel silenci que han mostrat els ajuntaments en la negociació de la taxa tenint en compte que fa anys que estan treballant en aquest tema. També va valorar positivament que Catalunya s’hagi avançat en l’iniciativa d’aplicar la taxa abans que la resta de comunitats autònomes perquè d’aquesta manera no hi haurà competència fiscal entre territoris.

L’expert en Hisenda Pública va advertir que “la taxa no suposarà un fre a l’entrada de visitants però podria ser una barrera d’accés reduir els serveis turístics”.

Un altre dels ponents de la sessió, Joan Torrella, Director de Promoció Territorial i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona va explicar que la principal amenaça que té la ciutat com a destinació turística és la manca de finançament i per això la taxa és un bon camí per millorar aquest dèficit. Torrella va fer èmfasi en la conveniència d’incrementar els recursos que es destinen a la promoció turística per ser competitius i una font d’ingrés provinent de la taxa pot afavorir-ne la disponibilitat per compensar les despeses que genera el turisme. Segons Torrella “hi ha una gran oportunitat si som capaços d’explicar als visitants per què han de pagar i a què es destinaran els ingressos”.

Miquel Gotanegra, Vicepresident de l’Associació d’Hosteleria de l’Alt Empordà i President de l’estració nàutica Roses-Cap de Creus, es va mostrar en contra de la taxa turística, però tot i això, va agrair al Govern les converses que ha mantingut amb el sector privat per arribar a un consens. En opinió de Gotanegra “en aquests moments hi veiem molts interrogants tenint en compte que un municipi com Roses un 30% del sector turístic és reglat mentre que la resta d’activitats operen en el marc de d’il·legalitat i això pot suposar una discriminació entre els turistes a l’hora de pagar”. Tanmateix, va considerar “injusta” la proporció d’ingressos que pel moment s’ha fixat pels municipis i que aquesta hauria d’arribar al 50%, és a dir un 20% més del que s’ha determinat.

Un altre dels agents que van participar a la taula rodona, David Riba, President d’ Apartur va defensar la taxa turística perquè afavorirà la qualitat d’aquest sector a mig i llarg termini. A més va afegir que “si tenim en compte els models que s’estan aplicant a la resta de països, la proposta de l’executiu català és molt correcte i és una de les millors fórmules que hi ha Europa perquè és molt raonable el preu que han de pagar els turistes per allotjar-se”.

Riba també va defensar que els ajuntaments haurien de rebre més ingressos i va advertir de les conseqüències que pot tenir la taxa en els àmbits on predomina la il·legalitat com és el cas dels apartaments turístics i per això les institucions haurien de vetllar per a que els establiments s’adaptin a les exigències del tribut.

Per la seva banda, Josep Maria Pla, President de l’Associació de Càmpings de Girona es va mostrar preocupat perquè la taxa suposarà un increment de preus de les parcel·les del 7% i això pot tenir conseqüències negatives, sobretot, en època de temporada baixa. Pla també va demanar als ajuntaments que mantinguin un diàleg constant amb els visitants per a que siguin conscients a què es destinaran els recursos que pagaran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada